Kontaktlēcās

9 mīti par kontaktlēcām

Daudzi lēcu valkātāji jau sen atvilktnes dziļumos iegrūstajām, bet tagad no modes izgājušajām brillēm uzdejotu pateicības deju ap ugunskuru par to, ka eksistē tāda lieliska lieta kā kontaktlēcas. Kļuvušas par veiksmīgu alternatīvu brillēm, kontaktlēcas ir atvieglojušas daudzu cilvēku dzīves. Diemžēl, bailes, kuras rodas dēļ informācijas trūkuma un mīti, kas atgādina sievu pasaciņas bieži attālina no domas par briļļu mainīšanu pret kontaktlēcām. Lūk 9 maldinošas „patiesības“, kuras tagad droši varam noliegt.

1. Sarežģīti lietot

Grūti noliegt, ka tiešām ir vajadzīgs laiks, lai iemācītos ātri ielikt un izņemt lēcas. Bet kā sacīt jāsaka „neviens nedzimst lietpratējs“, tad mazliet praktikas un ar laiku tā kļūs par ierastu, daudz laika neaizņemošu rutīnu.

Protams, ja kontaktlēcas nav vienreizējas un paredzētas tikai dienas valkāšanas režīmam, tās katru vakaru vajadzēs rūpīgi notīrīt. Arī tas ir vairāk laika, nekā sarežģītības jautājums.

2. Es nevaru tās valkāt

Un kā vēl vari! Progresīvās kontaktlēcu ražošanas tehnoloģijas kontaktlēcu labās īpašības ļauj izbaudīt gandrīz visiem – mūsdienās ar lēcām veiksmīgi var koriģēt presbiopiju (vecumdienu tālredzību) vai pat astigmātismu. Augstā kontaktlēcu skābekļa caurlaidība nodrošina iespēju tās valkāt pat tiem, kurus nomoka acu sausums un jutīgums.

3. Es esmu par jaunu

Oficiāli nav noteikts precīzs vecums, no kāda var sākt valkāt kontaktlēcas, bet ja acu ārsts ir novērtējis personu, kā pietiekami nobriedušu un spējīgu valkāt, kā arī kopt kontaktlēcas, tādā gadījumā vecums nekādā gadījumā nav šķērslis.

Par jaunu

4. Es esmu par vecu

Ja kontaktlēcas neizraisa diskomfortu, bet ielikšanas un izņemšanas process – problēmas, kontaktlēcas variet droši valkāt arī sagaidot pensiju vai mazbērnus. Un nav svarīgi, ka jau sāk izpausties ne tikai tuvredzība, bet arī vecumdienu tālredzība – ir speciālas multifokālās lēcas, paredzētas presbiopijas korekcijai, kuras palīdzēs atrisināt sliktās redzes problēmas.

Par vecu

5. Kontaktlēcas nav droši lietot sportojot

Lēcas lieliski pieguļ pie acs virsmas, tad ar tām ne tikai drīkst, bet pat rekomendējams sportot. Taču basketbola zālē ieskrienot ar brillēm izjutīsi daudz lielāku diskomfortu (un nerunāsim jau par traumu varbūtību) nekā ar kontaktlēcām.

Nodarbojoties ar ūdens sportu obligāti jālieto peldbrilles, lai ūdens neizskalotu kontaktlēcas.

Sport

6. Nav ērti

Nekādā ziņā. Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, pēc īsa adaptācijas perioda, kontaktlēcu valkātāji vispār nejūt, ka kaut kas būtu acīs – tik plānas un viegli pie acs pieguļošas ir kontaktlēcas. Pretēji kā kontaktlēcas, brilles  ne tikai var redzēt, bet arī pastāvīgi just uz deguna.
Patīkamu kontaktlēcu valkāšanu nodrošina piemērota to piemeklēšana – precīzs bāzes rādiuss, diametrs, stiprums un kā arī skābekļa caurlaidības, it īpaši, ja acis ir tiekušās izsausēt.

7. Izraisa veselības problēmas

Jā, kontaktlēcu valkāšana mazliet palielina acu problēmu risku (sausumu, dažādas infekcijas), jo lēcas ļoti tuvu kontaktējas ar acīm. Bet ievērojot visus kontaktlēcu valkāšanas un kopšanas noteikumus no visa tā var izvairīties. Viss būs atkarīgs no tā, cik atbildīgs ir lēcu lietotājs.

8. Var izkrist

Kādreiz vecās paaudzes cietās kontaktlēcas, nodarbojoties ar sportu vai citādi aktīvi pavadot laiku, varēja izkrist no acs, bet mūsdienu kontaktlēcas lieliski pieguļ pie acs un ticamība, ka tās izkritīs ir ļoti maza.

9. Var „pazust“ acī

Tas vienkārši ir neiespējami dēļ acs uzbūves. Konjunktīva pārklāj aci un savienojas ar acu plakstiņiem, tādējādi pasargājot svešķermeņa nokļūšanu aiz tās. Nepareizi ielikta lēca sliktākā gadījumā var pavirzīties zem acs plakstiņa, bet ne tik ļoti, ka nevarēsiet to paši izņemt.
Tad vairāk drosmes, mazāk nepamatotas bailes – kontaktlēcas ir lieliska alternatīva brillēm, kas atvieglo daudzu cilvēku redzes problēmas.

Leave a Reply